Warsztaty wypiekania chleba na MAZURY HoReCa!

Warsztaty wypiekania chleba na MAZURY HoReCa!

Wśród wielu prezentacji i warsztatów urządzanych w tym Centrum Targowo-Konferencyjnym nie można pominąć niecodziennego wydarzenia kulinarnego w stoisku nr 35, gdzie odbędzie się „prapremierowy” pokaz wypiekania chleba z prastarych zbóż: samopszy, płaskurki i orkiszu. A na dodatek jeszcze instruktaż z gatunku dwa w jednym – czyli przyrządzanie pasztetu zapiekanego w chlebie, bułeczek z serem kozim, sztangielek z frankfurterkami. I jeszcze wyrabianie chleba dla dzieci, dla pań – „chleba młodości” i tradycyjnego chleba polskiego.
 
Wydarzenie to jest przeznaczone dla tych konsumentów, którzy szukają prawdziwego pieczywa, mając na uwadze zdrowie własne i swojej rodziny. A także dla chcących się nauczyć samodzielnego pieczenia chleba i bułek. Takiego przeniesienia do chlebodajnej krainy podjął się Czesław Meus arcymistrz piekarski, konsultant branżowy, archeolog piekarnictwa i jednoosobowy Instytut Chleba zarazem. Bardzo aktywny popularyzator EKO żywności i członek Stowarzyszenia „Polska Ekologia”. A osoby zachęcone do domowego wypieku mogą się zaopatrzyć w ekologiczny zakwas piekarski firmy Bionat.

 

Akurat wśród mieszkańców Ostródy – ale i liderów chlebowego rzemiosła – można liczyć na duże zainteresowanie, albowiem w tym mieście piekarze i cukiernicy biorą aktywny udział w konkursach innowacyjności. W zeszłym roku został nagrodzony żytni chleb na tataraku. Już zapowiedziane są kolejne inicjatywy w tym zakresie, nie wyłączając skorzystania z instruktażu Czesława Meusa.
 
Przy silnym zmniejszeniu spożycia pieczywa przez statystycznego Polaka – ze 120 do 50 kg rocznie – warto zauważyć, że szwedzka Narodowa Rada Zdrowia i Opieki Społecznej rekomenduje jedzenie od 6 do 8 kromek chleba dziennie. Podobne apele głoszą polskie Fundacje: „Polski Chleb”; „ Dobre Życie” i Chleb to zdrowie”. 
Ostróda częstuje dobrym chlebem, warto spróbować. Jednak nie tylko tego. Zwolennicy BIO żywności, zwłaszcza tej uznanej za przywracającej zdrowie, powinni trafić do stoiska nr 62, gdzie firma Bio Food – także członek Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, pokaże całą paletę soków z warzyw kwaszonych. To najzdrowsza, najbardziej cenna forma żywności i poprawiająca kondycję organizmu człowieka.
 
Firm należących do Stowarzyszenia „Polska Ekologia” będzie więcej. Cennym napojem ekologicznym i cenionym w świecie – sokiem aroniowym znad Biebrzy poczęstuje Andrzej Chilicki z Eko Aronii. Smakosze serów kozich znajdą zapewnie ekspozycję wybitnych serowarów z Podkarpacia panów Maziejuków z Gospodarstwa „Figa”. Odwiedzający targi trafią z pewnością także do stoiska Stefana Bednarka oferującego jajka z szczególnie dużą zawartości kwasów omega 3. 
Jednym zdaniem Ostród to zdrowie i smak.